In 1935 “graven” de twee broers Gabriel, Hermann en Hubert in de dorpen Pont en Ligneuville hun eerste viskweekvijvers.
Begin 1970 nemen Huberts zoon Gérard (+) en zijn jonge vrouw Irma Veithen de vaderlijke viskwekerij over.
Eind jaren 70, neemt Jacky Mathonet (+), de tweede echtgenoot van Irma Veithen de leiding van de viskwekerij over.
Begin jaren 90 kreeg de viskwekerij onder leiding van Françoise een nieuwe werkplaats voor de bereiding en verwerking van visserijproducten.
Eind 2003 nam Olivier Mathonet de teugels van het bedrijf over.
Medio 2020, komst van nieuwe lokale partners om de viskweek een hele nieuwe impuls te geven.
En het avontuur gaat verder!
In onze erkende werkplaatsen in Pont-Ligneuville in de gemeente Malmedy, verfijnen we de conventionële Koninginnen van Amblève en kweken wij de bio forelen Koninginnen van de rivieren in samenwerking met de forelkwekereij van Freux (Libramont).
Met Mathonet genioet je van vele mogelijkheden: een forel vers van de dag gevangen en klaar om te koken, heel of in filets. Of gerookt volgens een goed bewaard geheim recept met lokaazl beukenhout, of als een lekkere mousse uit gerookte filets.
Door onze permanente, nouwe contact met de vissen kunnen wij er ervoor zorgen dat de omstandigheden best geschikt zijn voor het optimale en respectvolle gedijen van onze liefjes.
Dat houdt in dat je je in staat moet zijn om zich agiel over grote watergevulde vijvers, een schepnet in de hand, te bewegen, zonder erin te glijden…
Die werd over de generaties doorgegeven, wat veel werk en opoffering vereist, maar ook grote vreugde en immense trots brengt.
Mathonet ligt aan de voet van de Hoge Venen, een van de mooiste natuurgebieden van België, waar de rivieren Amblève en Rechterbach samenvloeien. Olivier Mathonet kweekt zij forellen in derde generatie, en volgt de familie tradities voor het kweken van regenboog of zalmforellen. Ambachtelijk, en nu ook verkrijgbaar in biologisch gecontroleerde kwaliteit!
Bij Viskwekerij Mathonet wordt knowhow van generatie op generatie doorgegeven, net als de liefde voor goed werk. De teams delen hetzelfde respect voor het terroir, dezelfde gehechtheid aan viskweekwaarden en die van vakmanschap, dezelfde obsessie voor kwaliteit en smaak …
In Malmedy beheersen we de kunst van het fluisteren in het oor van vissen.
Het komt voor dat we een paar harken van deze Dames nemen, maar over het algemeen zijn de harken eerder hulpmiddelen om de bassins te ontdoen van takken en bladeren die de waterinlaten belemmeren. We besteden veel zorg aan hun natuurlijke leefomgeving – de Ardennen is een ongerepte streek waar we hebben leren omgaan met de grillen van het weer (na regen, zon, maar vooral met natte voeten!) – hun voedsel dat gecertificeerd is. BIO voor iedereen (geen junkfood voor onze dames!), Voor hun comfort.
Forel kweken is een fulltime job, en in Malmedy is tijd het woord dat we het meest gebruiken.
Bij de poelen, aan de samenvloeiing van de Amblève en de Ru de Recht, heb je de kunst van het glijden onder de knie, maar zonder ooit te vallen.
De rondjes bij de zwembaden zijn een echte evenwichtsoefening, maar dat maken we altijd goed met zwier!
Twee laarzen in het water, een schepnet in de hand, een beetje handigheid en veel lef: dat zijn de ingrediënten van deze discipline die een van onze “huisspecialiteiten” is geworden.
Koorddanser is een andere definitie van ons werk.
In viskweekworkshops beheersen we de kunst van het roken, maar niet zomaar een ouderwetse manier.
Vertel ons niets over kunstmatige smaakstoffen, toegevoegde kleuren of zelfs bewaarmiddelen. Hier is de marinade huisgemaakt – een unieke mix van kruiden waarin forel binnen een uur na het vissen wordt ondergedompeld. De subtiele combinatie van edele houtsoorten uit de Ardense bossen, gecombineerd met langdurig roken, geeft deze filets een perfecte conservering en een ongeëvenaarde smaak.
Op onze snijplanken beheersen we de kunst van het transformeren, zonder enige goocheltruc.
Op onze snijplanken beheersen we de kunst van het transformeren, zonder enige goocheltruc.
Ten slotte is de enige magie die hier werkt, die van de grond, geassocieerd met beheerste gebaren en een zeer scherp mes. Respect voor recepten, keuze van ingrediënten, temperatuurcurves, rusttijd, finesse van gebaren tijdens het hanteren… Niets wordt aan het toeval overgelaten bij de ontwikkeling van onze producten.
Bij Mathonet werken we elke dag om u het beste van de natuur te bieden, met respect voor het product en het milieu.
Lokaal consumeren is van levensbelang !
Onze savoir-faire is over generaties bekend. Dit is de oorprong van een veelvoud aan smaakelijke, ambachtelijke producten van hoge kwaliteit. En het draagt bij om het imago van onze voormalige “Belgisch Centrum van de Forel” te laten herleven.
Wij houden de twee rivieren en de viskwekerij voortdurend in het oog om eventuele klimatologische risico’s, ongevallen, enz. op te sporen. Dit vermijdt ongewensde stress voor onze forellen.
Onze forellen komen alleen uit kweekerijen die wij goedgekeurd hebben.Wij kiezen voor serieuze managers met jarenlange ervaring in het vak. Geen kwestie van heel Europa doorkruisen om de goedkoopste vis op de markt te vinden. Wij vermijden zo het risico om de gezondheidsproblemen van het land van herkomst te importeren.
Door de vissen te respecteren, beschermen we ons milieu. Onze geduldig kweken bevordert het dierenwelzijn in plaats van de opbrengst per kubieke meter. We voeren alleen gecertificeerde biologische voeding, wat de afwezigheid van groeiversnellers en genetisch gemodificeerde organismen garandeert. Prioriteit dus voor het milieuevenwicht. Zo profiteren wij van klimatologische omstandigheden om onze vissen sterker te maken.