Onze waarden

Een familieverhaal

In 1935 “graven” de twee broers Gabriel, Hermann en Hubert in de dorpen Pont en Ligneuville hun eerste viskweekvijvers.

Begin 1970 nemen Huberts zoon Gérard (+) en zijn jonge vrouw Irma Veithen de vaderlijke viskwekerij over.

Eind jaren 70, neemt Jacky Mathonet (+), de tweede echtgenoot van Irma Veithen de leiding van de viskwekerij over.

Begin jaren 90 kreeg de viskwekerij onder leiding van Françoise een nieuwe werkplaats voor de bereiding en verwerking van visserijproducten.

Eind 2003 nam Olivier Mathonet de teugels van het bedrijf over.

Medio 2020, komst van nieuwe lokale partners om de viskweek een hele nieuwe impuls te geven.

En het avontuur gaat verder!

Een uitzonderlijke terroir

In onze erkende werkplaatsen in Pont-Ligneuville in de gemeente Malmedy, verfijnen we de conventionële Koninginnen van Amblève en kweken wij de bio forelen Koninginnen van de rivieren in samenwerking met de forelkwekereij van Freux (Libramont).

Met Mathonet genioet je van vele mogelijkheden: een forel vers van de dag gevangen en klaar om te koken, heel of in filets. Of gerookt volgens een goed bewaard geheim recept met lokaazl beukenhout, of als een lekkere mousse uit gerookte filets.

Pisciculteur_Mathonet_icone-savoir-faire
 • Traditie
 • Beheersing van gebaren / behendigheid
 • Geduld
 • Productverbetering (kwaliteit, uniciteit)
Pisciculteur_Mathonet_icone-terroir
 • 100% Belgische productie
 • Valorisatie & liefde voor de regio
 • Geniet van de flora en het klimaat
 • Ga voor een lokale aanpak
Pisciculteur_Mathonet_icone-gout
 • Natuurlijk
 • Authentiek
 • Fijn / Subtiel
 • Herkenbaar

Wilt u meer weten?

Onze definitie van "visboer"

01.

Ons beroep

Door onze permanente, nouwe contact  met de vissen kunnen wij er ervoor zorgen dat de omstandigheden best geschikt zijn voor het optimale en respectvolle gedijen van onze liefjes.

02.

Een bijna artistieke Ambacht

Dat houdt in dat je je in staat moet zijn om zich agiel over grote watergevulde vijvers, een schepnet in de hand, te bewegen, zonder erin te glijden…

03.

Een passie

Die werd over de generaties doorgegeven, wat veel werk en opoffering vereist, maar ook grote vreugde en immense trots brengt.

IN MALMEDY LEREN WE DANSEN IN DE REGEN
Mathonet_Artisan_Pisciculteur_ligne-blanche

50°22’17.199 N
6°1’48.114 E

Mathonet ligt aan de voet van de Hoge Venen, een van de mooiste natuurgebieden van België, waar de rivieren Amblève en  Rechterbach samenvloeien. Olivier Mathonet kweekt zij forellen in derde generatie, en volgt de familie tradities voor het kweken van regenboog  of zalmforellen. Ambachtelijk,  en nu ook verkrijgbaar in biologisch gecontroleerde kwaliteit!

De kunst en de weg

Bij Viskwekerij Mathonet wordt knowhow van generatie op generatie doorgegeven, net als de liefde voor goed werk. De teams delen hetzelfde respect voor het terroir, dezelfde gehechtheid aan viskweekwaarden en die van vakmanschap, dezelfde obsessie voor kwaliteit en smaak …

In Malmedy beheersen we de kunst van het fluisteren in het oor van vissen.

Het komt voor dat we een paar harken van deze Dames nemen, maar over het algemeen zijn de harken eerder hulpmiddelen om de bassins te ontdoen van takken en bladeren die de waterinlaten belemmeren. We besteden veel zorg aan hun natuurlijke leefomgeving – de Ardennen is een ongerepte streek waar we hebben leren omgaan met de grillen van het weer (na regen, zon, maar vooral met natte voeten!) – hun voedsel dat gecertificeerd is. BIO voor iedereen (geen junkfood voor onze dames!), Voor hun comfort.

Forel kweken is een fulltime job, en in Malmedy is tijd het woord dat we het meest gebruiken.

Pisciculteur_Mathonet_art-et-maniere-1
Pisciculteur_Mathonet_art-et-maniere-2

Bij de poelen, aan de samenvloeiing van de Amblève en de Ru de Recht, heb je de kunst van het glijden onder de knie, maar zonder ooit te vallen.

De rondjes bij de zwembaden zijn een echte evenwichtsoefening, maar dat maken we altijd goed met zwier!

Twee laarzen in het water, een schepnet in de hand, een beetje handigheid en veel lef: dat zijn de ingrediënten van deze discipline die een van onze “huisspecialiteiten” is geworden.

Koorddanser is een andere definitie van ons werk.

In viskweekworkshops beheersen we de kunst van het roken, maar niet zomaar een ouderwetse manier.

Vertel ons niets over kunstmatige smaakstoffen, toegevoegde kleuren of zelfs bewaarmiddelen. Hier is de marinade huisgemaakt – een unieke mix van kruiden waarin forel binnen een uur na het vissen wordt ondergedompeld. De subtiele combinatie van edele houtsoorten uit de Ardense bossen, gecombineerd met langdurig roken, geeft deze filets een perfecte conservering en een ongeëvenaarde smaak.

Op onze snijplanken beheersen we de kunst van het transformeren, zonder enige goocheltruc.

Op onze snijplanken beheersen we de kunst van het transformeren, zonder enige goocheltruc.

Ten slotte is de enige magie die hier werkt, die van de grond, geassocieerd met beheerste gebaren en een zeer scherp mes. Respect voor recepten, keuze van ingrediënten, temperatuurcurves, rusttijd, finesse van gebaren tijdens het hanteren… Niets wordt aan het toeval overgelaten bij de ontwikkeling van onze producten.

Pisciculteur_Mathonet_art-et-maniere-3

Notre charte d'engagements

Chez Mathonet, nous œuvrons chaque jour pour vous proposer ce que la nature a de meilleur, dans le respect du produit et de son environnement.

Consommer local, c’est vital !

Faire connaître le Savoir-Faire d’une équipe piscicole reconnue depuis plusieurs générations qui offre de ce fait une multitude de Produits Artisanaux de goût et de Grande Qualité issue de notre terroir afin de redorer le blason de notre ancienne “Capitale de la truite».

Surveiller en permanence la rivière et la ferme piscicole pour détecter tout risques climatiques, accidents,… afin que des conditions inhabituelles ne causent l’apparition de stress pour notre cheptel.

Poursuivre le contrôle strict de l’origine des truites, celles-ci ne proviennent que de filières d’élevage de niveau d’Agrément Supérieur tenu par des gestionnaires sérieux qui ont des années d’expérience dans le métier. Pas question de traverser toute l’Europe afin de trouver le poisson le moins cher du marché au risque d’importer également les problèmes sanitaires de son pays d’origine.

Respecter notre environnement et le poisson en privilégiant des préceptes d’aquaculture durable qui favorisent le bien-être animal au lieu du rendement au mètre cube, utiliser un aliment répondant à des cahiers des charges stricts en matières de compositions et de rejets et le distribuer de la manière la plus efficace possible, bannir les produits hormonaux, accélérateur de croissance, OGM et n’effectuer des traitements médicamenteux que dans des cas très rares par une sélection rigoureuse du poisson.  Priorité à l’équilibre environnemental et faire des aléas climatiques une force.